
En Ny bok på väg! Och vi har skrivit den själva!
Den heter:
DEN NATURLIGA BALANSEN
BAKTERIELLA SYNPUNKTER PÅ VÅRT LIV
EN UPPDATERING AV VÄRLDSBILDEN
Av Kai och Anja Vogt Westling
ISBN: 978-91-977957-9-8
Det är en ovanlig och djärv bok som slår en bro från livets uppkomst och mikrobiologin till oss själva. Vilka och vad är vi egentligen. Det görs i tre delar. Del 1 är en vetenskaplig resumé. Del 2 är en presentation av den japanska EM-teknologin som handlar om några av våra välgörande livskamrater i det lilla formatet. Del 3 handlar om det avgörande brofästet som anläggs i läsaren själv, med ett antal vägledande teser för självreflexion,debatt och samtal. Boken är viktig eftersom den redovisar en mängd nya aspekter på livet som är avgörande för samhällsutvecklingen och vår gemensamma välfärd. Bakterier, virus m.fl. mikroorganismer tillsammans med genetik och bioteknikutveckling leder även till avgörande frågeställningar såväl politiskt som för den enskilda privata människan.
Boken är populärvetenskaplig och uppfyller behovet av en allmän orientering i vad som händer och håller på att hända just nu i den mikroskopiska verkligheten.
Förlaget heter Greenfoot HB och är en avläggare av samma företag som marknadsför den japanska EM-teknologin. http://www.greenfoot.se/ Bokens tema går dock mycket längre och ger ett allmänmänskligt biologiskt perspektiv på tillvaron. På hemsidan ovan länkas till en presentation av boken med provläsningsavsnitt och innehållsförteckning. En liten bok om stora ämnen! (120 sidor)
INNEHÅLL & LÄSPROV:
Innehåll
Kungörelser 6
Förord 7
DEL 1 En vetenskaplig resumé
15-20 miljarder år av evolution 11
Från Materia till Bakteria 12
Autokatalys 13
Tidsfaktorn 13
Varde Liv och det blev bakterier… 15
Prokaryote och Eukaryote 16
Generna 16
Vårt ursprung handlar också om vatten 21
Bakterier anlägger den biologiska ordningen 24
Storlekar 26
Fermentation 26
Kvävefixering 27
Svältperiod 28
Fotosyntes 28
Lagringsenzym 29
Oxidation, syreförgiftning 30
Bioinformationsteknologi 32
Symbios 33
Allt liv som äger rum idag integrerar ursprungligt
bakteriellt know how 35
Våra egna kroppar bär livets hela skapelsehistoria 36
Allting är förbundet i en dimension av samtidighet 37
Från tanke och känsla till materia 40
Co-existence, Co-prosperity och Co-intelligence 41
Alla behövs 44
Världsbilden 44
Den Symbiotiska Människan 45
DEL 2 EM Teknologin 48
Ett steg i rätt riktning mot samarbete med naturen 48
EM en multimikrobkultur 51
Hur och varför fungerar EM Teknologin 55
EM Teknologins historiska bakgrund 58
Utan goda jordar får vi ingen mat 59
Mikrobympning 62
EM Kulturens tillblivelse 63
EM Teknologins synergieffekter 64
EM för mänsklig konsumtion 66
Från Bakteria till Materia, EM-Keramik 68
EM rehabilitering av vattenmiljöer 70
Tillämpningar
EM Teknologins grunder 72
EM Teknologin i hushållen 73
EM Teknologin i samhällets tjänst 75
Naturbruk 77
Paradoxen symbios och antibiotika? 78
Allvaret i miljöproblemen 82
Slutord del 1 och 2 85
Den nuvarande bioteknologiska utvecklingen...87
DEL 3 Hoppingivande och måhända
filosofiskt provocerande följdtankar av en uppdaterad världsbild 94
Den traditionella verklighetsuppfattningen 95
Den verkliga makten ligger i nuet! 96
Tes nr 1: Ögonblicklig upplysning är möjlig för alla. 98
Tes nr.2: Verkligheten är en fråga om medvetande. 100
Tes nr 3: Medvetenheten är en skapande kraft som formar verkligheten. 102
Tes nr 4: Våra objektiva sanningar är
konstruktioner. 104
Tes nr 5: När inre behov inte kan tillfredställas löper vi risk att förföras av galenskap och måste ompröva våra behov. 108
Tes nr 6: Genom upplysning, ögonblick av sanning, kan hela vår verklighet förändras. 111
Tes nr 7: Medvetandeförändringar kan vara
epidemiska. 115
Sista orden 118
Litteraturförteckning 119
Kungörelser 6
Förord 7
DEL 1 En vetenskaplig resumé
15-20 miljarder år av evolution 11
Från Materia till Bakteria 12
Autokatalys 13
Tidsfaktorn 13
Varde Liv och det blev bakterier… 15
Prokaryote och Eukaryote 16
Generna 16
Vårt ursprung handlar också om vatten 21
Bakterier anlägger den biologiska ordningen 24
Storlekar 26
Fermentation 26
Kvävefixering 27
Svältperiod 28
Fotosyntes 28
Lagringsenzym 29
Oxidation, syreförgiftning 30
Bioinformationsteknologi 32
Symbios 33
Allt liv som äger rum idag integrerar ursprungligt
bakteriellt know how 35
Våra egna kroppar bär livets hela skapelsehistoria 36
Allting är förbundet i en dimension av samtidighet 37
Från tanke och känsla till materia 40
Co-existence, Co-prosperity och Co-intelligence 41
Alla behövs 44
Världsbilden 44
Den Symbiotiska Människan 45
DEL 2 EM Teknologin 48
Ett steg i rätt riktning mot samarbete med naturen 48
EM en multimikrobkultur 51
Hur och varför fungerar EM Teknologin 55
EM Teknologins historiska bakgrund 58
Utan goda jordar får vi ingen mat 59
Mikrobympning 62
EM Kulturens tillblivelse 63
EM Teknologins synergieffekter 64
EM för mänsklig konsumtion 66
Från Bakteria till Materia, EM-Keramik 68
EM rehabilitering av vattenmiljöer 70
Tillämpningar
EM Teknologins grunder 72
EM Teknologin i hushållen 73
EM Teknologin i samhällets tjänst 75
Naturbruk 77
Paradoxen symbios och antibiotika? 78
Allvaret i miljöproblemen 82
Slutord del 1 och 2 85
Den nuvarande bioteknologiska utvecklingen...87
DEL 3 Hoppingivande och måhända
filosofiskt provocerande följdtankar av en uppdaterad världsbild 94
Den traditionella verklighetsuppfattningen 95
Den verkliga makten ligger i nuet! 96
Tes nr 1: Ögonblicklig upplysning är möjlig för alla. 98
Tes nr.2: Verkligheten är en fråga om medvetande. 100
Tes nr 3: Medvetenheten är en skapande kraft som formar verkligheten. 102
Tes nr 4: Våra objektiva sanningar är
konstruktioner. 104
Tes nr 5: När inre behov inte kan tillfredställas löper vi risk att förföras av galenskap och måste ompröva våra behov. 108
Tes nr 6: Genom upplysning, ögonblick av sanning, kan hela vår verklighet förändras. 111
Tes nr 7: Medvetandeförändringar kan vara
epidemiska. 115
Sista orden 118
Litteraturförteckning 119
VARDE LIV och det blev
bakterier....
Närmare bestämt känner vetenskapen idag c:a 10 miljoner arter bakterier vilket anses utgöra ungefär 1 procent av de arter som existerar på vår planet. När det gäller exempelvis virus anses mängden arter överskrida bakteriernas tio till hundra gånger.[1]
[1] Jack Heinemann, Canterbury University, utsaga vid en jordbrukskonferens på Nya Zeeland 2002 http://www.cropchoice.com/leadstry9f94.html?recid=633
bakterier....
Närmare bestämt känner vetenskapen idag c:a 10 miljoner arter bakterier vilket anses utgöra ungefär 1 procent av de arter som existerar på vår planet. När det gäller exempelvis virus anses mängden arter överskrida bakteriernas tio till hundra gånger.[1]
[1] Jack Heinemann, Canterbury University, utsaga vid en jordbrukskonferens på Nya Zeeland 2002 http://www.cropchoice.com/leadstry9f94.html?recid=633
Under rubriken Generna ff.
Våra egna gener simmar i ett hav av retrotransposoner och transposoner. Detta anses vara rester av viral interaktion under oerhörda tidsrymder och som alltjämt pågår. Det råder numera konsensus inom epigenetikforsk-ningen[1] att virus av denna anledning är en central drivkraft i vår egen evolution.
En stor del av det icke kodande genetiska materialet har uppfattats som ett slags parasitiskt DNA. Till-sammans med det övriga ”passiva” genmaterialet har det skrivits av som skräpDNA.
Nya rön indikerar att det s.k. skräpDNAet kan ha en central betydelse för det aktiva DNAets arbete och utveckling. Om det stämmer kan vi räkna med att inom kort ha löst stora existentiellt avgörande problem. Vi känner till att vid exempelvis cancer så har plötsligt några hundratal proteiner uteblivit i cellreproduktionen. De sekvenser som styr deras tillblivelse har packats in och sidoställts av någon anledning. En process som underförstått betyder att det också är möjligt att åstadkomma motsatsen, att de sidoställda sekvenserna återaktiveras och börjar arbeta igen.
Tidigare har vi trott att ”trasigt” eller förstört DNA skulle vara irreparabelt. Nu finns starka indikationer på att DNA under vissa betingelser kan läkas, återskapas. Den verklighet som nu börjar skönjas är oerhört komplex och storslagen.
[1] Den gren av genetiken som undersöker de icke kodande DNAgrupperna och som försöker kartlägga systemets dynamiska natur.
En stor del av det icke kodande genetiska materialet har uppfattats som ett slags parasitiskt DNA. Till-sammans med det övriga ”passiva” genmaterialet har det skrivits av som skräpDNA.
Nya rön indikerar att det s.k. skräpDNAet kan ha en central betydelse för det aktiva DNAets arbete och utveckling. Om det stämmer kan vi räkna med att inom kort ha löst stora existentiellt avgörande problem. Vi känner till att vid exempelvis cancer så har plötsligt några hundratal proteiner uteblivit i cellreproduktionen. De sekvenser som styr deras tillblivelse har packats in och sidoställts av någon anledning. En process som underförstått betyder att det också är möjligt att åstadkomma motsatsen, att de sidoställda sekvenserna återaktiveras och börjar arbeta igen.
Tidigare har vi trott att ”trasigt” eller förstört DNA skulle vara irreparabelt. Nu finns starka indikationer på att DNA under vissa betingelser kan läkas, återskapas. Den verklighet som nu börjar skönjas är oerhört komplex och storslagen.
[1] Den gren av genetiken som undersöker de icke kodande DNAgrupperna och som försöker kartlägga systemets dynamiska natur.
Under rubriken Symbios ff.
Symbios
Begreppet betyder olika former av nära samliv som de respektive parterna alla tjänar på.
Lynn Margulis som i vår tid är endosymbiogenes[1] områdets främsta förespråkare refererar till många betydande föregångare som genom de förhärskande synsätten förblivit anonyma.
Tiden bestämmer fokus i huvudfåran av betraktare men förändras också successivt.
Margulis slår även fast, att trotts att Darwin kallade sitt huvudverk för ”On the origin of species” så presenteras däri ingenting om hur en ny art uppstår. Symbios är ett centralt tema för förståelsen av evolutionär förnyelse och arternas ursprung. Margulis har utvecklat symbios teorin, SET, serial endo-symbiosis theory. Denna mötte först en hel del motstånd i den akademiska gemenskapen. Men har visat sig vara vetenskapligt hållbar och är till större delen accepterad som ny standard i arbetet att kartlägga cellernas och arternas ursprung.
[1] Teori om att utvecklingen sker genom en serie symbioser mellan ett antal ursprungliga bakteriearter som integreras i en gemensam ämnesomsättning och ger upphov till nya arter. Begreppet symbios myntades av Anton deBary, tysk botanist, 1873. Symbiogenes myntas av Konstantin Merezhkovsky, 1855-1921, enligt L. Margulis i symbiotic planet sid.33-34
Begreppet betyder olika former av nära samliv som de respektive parterna alla tjänar på.
Lynn Margulis som i vår tid är endosymbiogenes[1] områdets främsta förespråkare refererar till många betydande föregångare som genom de förhärskande synsätten förblivit anonyma.
Tiden bestämmer fokus i huvudfåran av betraktare men förändras också successivt.
Margulis slår även fast, att trotts att Darwin kallade sitt huvudverk för ”On the origin of species” så presenteras däri ingenting om hur en ny art uppstår. Symbios är ett centralt tema för förståelsen av evolutionär förnyelse och arternas ursprung. Margulis har utvecklat symbios teorin, SET, serial endo-symbiosis theory. Denna mötte först en hel del motstånd i den akademiska gemenskapen. Men har visat sig vara vetenskapligt hållbar och är till större delen accepterad som ny standard i arbetet att kartlägga cellernas och arternas ursprung.
[1] Teori om att utvecklingen sker genom en serie symbioser mellan ett antal ursprungliga bakteriearter som integreras i en gemensam ämnesomsättning och ger upphov till nya arter. Begreppet symbios myntades av Anton deBary, tysk botanist, 1873. Symbiogenes myntas av Konstantin Merezhkovsky, 1855-1921, enligt L. Margulis i symbiotic planet sid.33-34
Vad bakterierna ”vet” är att symbioser och sam-arbete ger större fördelar än dominans. Det är evolutionära grundsanningar. De flesta arterna förverkligar sig genom ett kommunikativt samspel med andra arter i nischerna. Bakteriella livsformer är tydliga uttryck för och existentiellt beroende av komplex och fruktbar samverkan.
Om vi utgår från själva basen dvs. de genetiska förutsättningarna så ser vi ett optimalt förhållande mellan horisontala RNAnätverk, information och kompetensutveckling som bygger hierarkiska vertikala komplex, många arter med stor integritet via DNA. Den klassiska pyramiden är förankrad i eller växer ur och beror av själva grunden, det fria och öppna växlandet, utbytet av kompetens i ett platt nätverk. Ur en sådan struktur växer det ursprung-liga livet i form av bakteriell samverkan, symbioser och konkurrens. Den vertikala DNA strukturen är en förvaltningsorganisation och den platta RNA struk-turen, det horisontala nätverket är en utvecklings och förändringsorganisation. Båda gestaltade i de biologiska grundförutsättningarna för allt liv och samtidiga i alla livsformer. Det är alltså inte frågan om antingen eller utan både och.
Därför är också Co-existence och Co-prosperity liksom Co-intelligence[1] kännetecknande för mikrobernas, cellernas, mikroorganismernas liv och borde vara det också för våra.
Att evolutionen överhuvudtaget är ett faktum, bevisar i sig självt att positiva grundförut-sättningar råder, den samverkan och de sym-bioser som gynnar den gemensamma helheten, har ett försteg i biotoperna[2]. Detta bör i sig vara ett allmänt samhällsintresse med betydelse för många intresseområden.
[1] Enligt Gregory Batesson har fastställts det faktum att varje livsform och dess uttryck ledsagas av medvetande, ”biointelligens” Härav vår referens till Co-intelligence som också manifesteras i bakteriernas utbyten av genetisk information(RNA) och dess symbiosbenägenhet.
[2] De mikrober som utvecklats i ett differentierat samspel med många arter och är mera sociala har därmed ett övertag över de arter som är mindre sociala, en större överlevnadspotential. De evolutionära betingelserna gynnar symbioser och samspel.
Om vi utgår från själva basen dvs. de genetiska förutsättningarna så ser vi ett optimalt förhållande mellan horisontala RNAnätverk, information och kompetensutveckling som bygger hierarkiska vertikala komplex, många arter med stor integritet via DNA. Den klassiska pyramiden är förankrad i eller växer ur och beror av själva grunden, det fria och öppna växlandet, utbytet av kompetens i ett platt nätverk. Ur en sådan struktur växer det ursprung-liga livet i form av bakteriell samverkan, symbioser och konkurrens. Den vertikala DNA strukturen är en förvaltningsorganisation och den platta RNA struk-turen, det horisontala nätverket är en utvecklings och förändringsorganisation. Båda gestaltade i de biologiska grundförutsättningarna för allt liv och samtidiga i alla livsformer. Det är alltså inte frågan om antingen eller utan både och.
Därför är också Co-existence och Co-prosperity liksom Co-intelligence[1] kännetecknande för mikrobernas, cellernas, mikroorganismernas liv och borde vara det också för våra.
Att evolutionen överhuvudtaget är ett faktum, bevisar i sig självt att positiva grundförut-sättningar råder, den samverkan och de sym-bioser som gynnar den gemensamma helheten, har ett försteg i biotoperna[2]. Detta bör i sig vara ett allmänt samhällsintresse med betydelse för många intresseområden.
[1] Enligt Gregory Batesson har fastställts det faktum att varje livsform och dess uttryck ledsagas av medvetande, ”biointelligens” Härav vår referens till Co-intelligence som också manifesteras i bakteriernas utbyten av genetisk information(RNA) och dess symbiosbenägenhet.
[2] De mikrober som utvecklats i ett differentierat samspel med många arter och är mera sociala har därmed ett övertag över de arter som är mindre sociala, en större överlevnadspotential. De evolutionära betingelserna gynnar symbioser och samspel.
Under EM-teknologin ff.
Ett steg i rätt riktning mot samarbete med naturen
Professor Teruo Higa, vid lantbruksuniversitetet i Okinawa, var länge en genuin förespråkare och företrädare för den gröna revolutionen baserad på kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Han hörde inte heller till de första som varnade för dess följder. Under sin karriär som agronom och växtodlingsexpert erfor han emellertid flera bakslag och misslyckanden att lösa problem på kemisk väg. Under ett uppdrag att försöka rädda en stor melonodling slog alla tillämpningar fel. Hela skörden ruttnade bort trotts hela registret av kemiskt och fysiskt vetande och dess produkter. Däremot frodades som rebelliska utropstecken samma meloner i avloppsdikena alldeles intill. Avloppsdiken är kända som veritabla bakteriehärdar och här fanns något som gjorde att melonerna inte drabbades av samma sjukdomar som på fälten och som främst kunde härledas till bakterier och mikroorganismer.
Professor Teruo Higa, vid lantbruksuniversitetet i Okinawa, var länge en genuin förespråkare och företrädare för den gröna revolutionen baserad på kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Han hörde inte heller till de första som varnade för dess följder. Under sin karriär som agronom och växtodlingsexpert erfor han emellertid flera bakslag och misslyckanden att lösa problem på kemisk väg. Under ett uppdrag att försöka rädda en stor melonodling slog alla tillämpningar fel. Hela skörden ruttnade bort trotts hela registret av kemiskt och fysiskt vetande och dess produkter. Däremot frodades som rebelliska utropstecken samma meloner i avloppsdikena alldeles intill. Avloppsdiken är kända som veritabla bakteriehärdar och här fanns något som gjorde att melonerna inte drabbades av samma sjukdomar som på fälten och som främst kunde härledas till bakterier och mikroorganismer.
Den ödesdigra skiljelinjen ligger emellertid inte i vilka mikrober som odlas och gynnas utan i den grundläggande strategin. Skall vi optimera vår kultur utifrån evolutionärt givna förutsättningar, dvs. arbeta med naturen, eller skall vi manipulera de givna förutsättningarna genom nyskapelse av ämnen och genetiska uppfinningar, dvs. tillföra ekologin nya och främmande material?
EM Teknologins synergieffekter
Målsättningen var från början att höja livskvalitén hos markerna så att dessa framgent kan ge oss goda skördar av så hög kvalitet som möjligt och samtidigt förbättra villkoren för människorna som arbetar i näringarna.
Det primära målet uppfylldes tämligen omgående och positiva synergieffekter uppdagades. EM visade sig ha många utomordentliga miljöeffekter. Vatten-kvalitén blev avsevärt bättre och hela miljön förändrades där EM var en del av produktionen.
Djurstallar fick ett mycket bättre inomhusklimat och den förutvarande stanken från gödsel neutra-liserades till en angenämare nivå. Problem med råttor och flugor blev mycket mindre. Miljö-problematiken kring livsmedelsproduktionen växte fram samtidigt med att samhällets renhållnings och sophanteringsproblem ökade. Avfallsdeponierna tog en allt större del av landskapen i bruk och spred en oacceptabel stank omkring sig och läkte ut föroreningar i lakvattnet som riskerade att förgifta grundvatten. Avfallsmiljöerna gynnade råttor och flugor och en mängd mikrober, varav en hel del icke önskvärda, så som de sjukdomsframkallande botulismbakterierna i Clostridia gruppen m.fl. som arbetsmiljö tämligen outhärdlig. Problemen var akuta och även här visade sig EM vara ett effektivt verktyg i problemlösning och utveckling. Lukt-problemen löstes genom enkel EM bevattning 1:500–1:1 000, av lukthärdarna och olika kompos-teringssystem med EM gav en styrning av processerna i hälsosam riktning.
Nästa synergi effekt som uppdagades var att inte bara växtligheten gynnades utan såväl djur som människor utvecklade en avsevärt bättre hälsa i EM ympade miljöer.
Målsättningen var från början att höja livskvalitén hos markerna så att dessa framgent kan ge oss goda skördar av så hög kvalitet som möjligt och samtidigt förbättra villkoren för människorna som arbetar i näringarna.
Det primära målet uppfylldes tämligen omgående och positiva synergieffekter uppdagades. EM visade sig ha många utomordentliga miljöeffekter. Vatten-kvalitén blev avsevärt bättre och hela miljön förändrades där EM var en del av produktionen.
Djurstallar fick ett mycket bättre inomhusklimat och den förutvarande stanken från gödsel neutra-liserades till en angenämare nivå. Problem med råttor och flugor blev mycket mindre. Miljö-problematiken kring livsmedelsproduktionen växte fram samtidigt med att samhällets renhållnings och sophanteringsproblem ökade. Avfallsdeponierna tog en allt större del av landskapen i bruk och spred en oacceptabel stank omkring sig och läkte ut föroreningar i lakvattnet som riskerade att förgifta grundvatten. Avfallsmiljöerna gynnade råttor och flugor och en mängd mikrober, varav en hel del icke önskvärda, så som de sjukdomsframkallande botulismbakterierna i Clostridia gruppen m.fl. som arbetsmiljö tämligen outhärdlig. Problemen var akuta och även här visade sig EM vara ett effektivt verktyg i problemlösning och utveckling. Lukt-problemen löstes genom enkel EM bevattning 1:500–1:1 000, av lukthärdarna och olika kompos-teringssystem med EM gav en styrning av processerna i hälsosam riktning.
Nästa synergi effekt som uppdagades var att inte bara växtligheten gynnades utan såväl djur som människor utvecklade en avsevärt bättre hälsa i EM ympade miljöer.
EM Teknologin i hushållen
I de privata hushållen har EM Teknologin utvecklats till en internationell gräsrotsrörelse för kompostering av hushållsavfall i hemmen. Bokashin, kliensilaget, är ett så kraftfullt preparat att en helt luktfri förädling av organiskt överskottsmaterial är möjlig att göra i en modifierad slaskhink.
I den klassiska slasken utan EM börjar det ganska snabbt att ruttna. Det som de flesta associerar med anaeroba miljöer är just rötbakterier och bland vilka det finns många sjukdomsalstrare. Dessutom stinker det av rötkulturerna. EM-bakterierna trivs i och verkar optimalt just i anaeroba miljöer där de tar över och dominerar processen som därför styrs från rötning till syrning och jäsning. Rötbakterierna blir utkonkurrerade. Den EM-modifierade slasken luktar därför angenämt t.o.m. med ingredienser från skaldjur och fiskrens. Finessen med EM är att det gör en effektiv nedbrytning och omvandling av organiskt material i kombination med en samtidig konservering genom mjölksyreutveckling.
Slaskhinken avvattnas regelbundet på överskot-tsvätska, bokashivatten. Detta är ett utmärkt göd-selmedel för växter och bidrar mycket effektivt till en förbättring av avloppsvatten när det spolas ner. Kvalitén på avloppsvatten brukar mätas i bod (biological oxygen demand) och är ett relativt mått på föroreningsgraden. Denna har på olika håll i världen minskat markant i bostadsområden som anammat EM i hushållen. Kvalitén på avloppsvatten har förbättrats med 50 % och mer.[1]
I egna hem med trekammarbrunnar förbättras också processerna med ökad nedbrytning till mindre par-tiklar vilket bl.a. innebär att de kan tömmas med längre intervall. Dessutom blir dränagevattnet bättre ur miljösynpunkt.
Den färdiga köksbokashin är ett utomordentligt värdefullt medel för den egna trädgården eller odlingen. När det grävs ner i marken tas den upp helt och omvandlas till jord på bara några veckor. Normal kompostering kräver betydligt längre omlop-pstid. Den tål även att lagras.
I hushållen används EM-A också som miljömedel i rengöring, disk och tvätt, kroppshygien och växt-bevattning samt mot mögel och odörer mm. EM skapar en hälsosammare och rikare livsmiljö.
Det är skillnad på kemiskt rent och biologiskt rent.
[1] EM projekt i staden Pusan i Sydkorea omfattande c:a 150000 hushåll. BOD årsmedelvärdet sjönk
från 75 ppm till 9,5 ppm i avloppsvattnet.
I de privata hushållen har EM Teknologin utvecklats till en internationell gräsrotsrörelse för kompostering av hushållsavfall i hemmen. Bokashin, kliensilaget, är ett så kraftfullt preparat att en helt luktfri förädling av organiskt överskottsmaterial är möjlig att göra i en modifierad slaskhink.
I den klassiska slasken utan EM börjar det ganska snabbt att ruttna. Det som de flesta associerar med anaeroba miljöer är just rötbakterier och bland vilka det finns många sjukdomsalstrare. Dessutom stinker det av rötkulturerna. EM-bakterierna trivs i och verkar optimalt just i anaeroba miljöer där de tar över och dominerar processen som därför styrs från rötning till syrning och jäsning. Rötbakterierna blir utkonkurrerade. Den EM-modifierade slasken luktar därför angenämt t.o.m. med ingredienser från skaldjur och fiskrens. Finessen med EM är att det gör en effektiv nedbrytning och omvandling av organiskt material i kombination med en samtidig konservering genom mjölksyreutveckling.
Slaskhinken avvattnas regelbundet på överskot-tsvätska, bokashivatten. Detta är ett utmärkt göd-selmedel för växter och bidrar mycket effektivt till en förbättring av avloppsvatten när det spolas ner. Kvalitén på avloppsvatten brukar mätas i bod (biological oxygen demand) och är ett relativt mått på föroreningsgraden. Denna har på olika håll i världen minskat markant i bostadsområden som anammat EM i hushållen. Kvalitén på avloppsvatten har förbättrats med 50 % och mer.[1]
I egna hem med trekammarbrunnar förbättras också processerna med ökad nedbrytning till mindre par-tiklar vilket bl.a. innebär att de kan tömmas med längre intervall. Dessutom blir dränagevattnet bättre ur miljösynpunkt.
Den färdiga köksbokashin är ett utomordentligt värdefullt medel för den egna trädgården eller odlingen. När det grävs ner i marken tas den upp helt och omvandlas till jord på bara några veckor. Normal kompostering kräver betydligt längre omlop-pstid. Den tål även att lagras.
I hushållen används EM-A också som miljömedel i rengöring, disk och tvätt, kroppshygien och växt-bevattning samt mot mögel och odörer mm. EM skapar en hälsosammare och rikare livsmiljö.
Det är skillnad på kemiskt rent och biologiskt rent.
[1] EM projekt i staden Pusan i Sydkorea omfattande c:a 150000 hushåll. BOD årsmedelvärdet sjönk
från 75 ppm till 9,5 ppm i avloppsvattnet.
När vi försöker kartlägga och förstå vad det levande systemet, ekosystemet är, kommer vi självfallet att projicera våra värderingar och våra förutvarande idéer om verkligheten på det vi upplever och uppfattar. Vi har länge varit fokuserade på uppfat-tningen att verkligheten och livet är en slags kamp, kampen för tillvaron, för överlevnad. Det är vad vi tycker oss erfara utifrån våra historiskt betingade erfarenheter och kunskaper om vår verklighet. Hur ser det då ut i våra egna medvetanden? Pågår där en ständig kamp mellan olika tankar och känslor? Är det ett inre krig eller en veritabel maktkamp om medvetandets geografi och resurser vad gäller skapandet av mentala och känslomässiga domäner.
Om detta är sant så framstår det som en begränsad sanning, en sanning inom sin egen context.
Om vi tar en annan utgångspunkt som också är ursprunglig och relevant kan vi uppleva att vad som sker i de levande systemen handlar om rörelser och dynamik. Dessa rörelser är meningsfulla på ett övergripande sätt som angår hela systemen i det att det handlar om balans, ett bevarande av jämvikten, den totala harmonin i systemet som kontinuerlig referens. Självbevarelsedrift är på sitt vis en aspekt av balans. Detta kan vara bakomliggande associ-ationer hos exempelvis begreppet ”survival of the fittest”. Alltså inte i första hand den starkares överlevnad utan den som har förmåga till anpassning, som kan vidmakthålla sin balans och harmoniera med evolutionens växlande yttre förut-sättningar. Det är med andra ord minst lika väsentligt att ta balans och harmoni som utgångspunkt för våra tolkningar som de sedvanliga referenserna till krig och maktkamp.
Om detta är sant så framstår det som en begränsad sanning, en sanning inom sin egen context.
Om vi tar en annan utgångspunkt som också är ursprunglig och relevant kan vi uppleva att vad som sker i de levande systemen handlar om rörelser och dynamik. Dessa rörelser är meningsfulla på ett övergripande sätt som angår hela systemen i det att det handlar om balans, ett bevarande av jämvikten, den totala harmonin i systemet som kontinuerlig referens. Självbevarelsedrift är på sitt vis en aspekt av balans. Detta kan vara bakomliggande associ-ationer hos exempelvis begreppet ”survival of the fittest”. Alltså inte i första hand den starkares överlevnad utan den som har förmåga till anpassning, som kan vidmakthålla sin balans och harmoniera med evolutionens växlande yttre förut-sättningar. Det är med andra ord minst lika väsentligt att ta balans och harmoni som utgångspunkt för våra tolkningar som de sedvanliga referenserna till krig och maktkamp.
Den nuvarande bioteknologiskautvecklingen ff
De första mikrodatorerna för intransplantat och specifik cellkontroll kan börja produceras redan idag.[1] Vad gäller datorerna och telekom-munikationen väntas den första symbiosen mellan virtuell och bakteriell teknologi presenteras för marknaden inom några år. Den traditionellt virtuella datorintelligensen är mycket komplex och svårutvecklad när det kommer till inlärning och självorganisation. Med bakteriell intelligens i mjukvaran blir datorer och allsköns elektronik i ett slag självorganiserande och kommunikativa.[2] Dessutom med oändlig kapacitet till organisation av information. Webben får därmed en annan stabilitet och utvecklingspotential[3]. Nya gränssnitt skapas mellan maskiner, människor, celler och bakterier. Kunskaperna för detta förverkligande finns redan och det är bara en tidsfråga innan produkterna är tillräckligt utprovade, utvecklade för massprod-uktion och kan föras in som ny standard.
[1] http://biosingularity.wordpress.com/category/biohacking/ http://biosingularity.wordpress.com/2007/06/02/scientists-develop-tiny-implantable-biocomputers/ http://biowiki.org/~yam/bioe131/hacker-talk.pdf
http://www.sciencedirect.com/
[2] http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/1542539.stm http://www.guardian.co.uk/science/2006/feb/15/uknews.robots
http://www.princeton.edu/~rweiss/papers/weiss-pnas-2004.pdf
[3] Genom exploateringen av bakteriell intelligens i kombination med kvantumdatorer.
[1] http://biosingularity.wordpress.com/category/biohacking/ http://biosingularity.wordpress.com/2007/06/02/scientists-develop-tiny-implantable-biocomputers/ http://biowiki.org/~yam/bioe131/hacker-talk.pdf
http://www.sciencedirect.com/
[2] http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/1542539.stm http://www.guardian.co.uk/science/2006/feb/15/uknews.robots
http://www.princeton.edu/~rweiss/papers/weiss-pnas-2004.pdf
[3] Genom exploateringen av bakteriell intelligens i kombination med kvantumdatorer.
Hoppingivande och måhända
filosofiskt provocerande följdtankar av en uppdaterad världsbild ff
Jag hoppas att vi nu delar samma insikt, nämligen att det är vi själva som är huvudproblemet och på samma gång den stora möjligheten till positiva förändringar av hela samhället.
Vi är inte offer för vare sig ekonomi, teknologi eller kemikalier som förgiftar oss och miljön. Det är vi själva som skapar allt detta och vi är var och en ansvariga för hur vår verklighet utvecklas. Vårt eget ansvar får dessutom en djupare innebörd genom ny upptäckta epigenetiska förhållanden. Vi är inte heller enbart offer för vår genuppsättning utan i hög grad inblandade i hur den genetiska dynamiken utvecklas. Vi har tidigare beskrivit specifika kommunikativa proteiner i samband med bakteriellt medvetande. Det har upptäckts att även DNA är omgivet av proteiner som transfererar ämnen till DNAsekvenserna och därmed gör ett urval som lyfter fram eller bak olika avsnitt av vårt arv. I denna inre kommunikation är såväl tankar, känslor och ämnesomsättning direkt involverade. Vi ärver således inte bara ett blankt universalgenom utan en hel del personlighet. Det vi som personligheter disponerar i vårt inre som livserfarenheter, ärvs ned som ett urval av aktiva informations-sekvenser, eller kanske man kan säga erfaren-hetsmodifierat DNA.
filosofiskt provocerande följdtankar av en uppdaterad världsbild ff
Jag hoppas att vi nu delar samma insikt, nämligen att det är vi själva som är huvudproblemet och på samma gång den stora möjligheten till positiva förändringar av hela samhället.
Vi är inte offer för vare sig ekonomi, teknologi eller kemikalier som förgiftar oss och miljön. Det är vi själva som skapar allt detta och vi är var och en ansvariga för hur vår verklighet utvecklas. Vårt eget ansvar får dessutom en djupare innebörd genom ny upptäckta epigenetiska förhållanden. Vi är inte heller enbart offer för vår genuppsättning utan i hög grad inblandade i hur den genetiska dynamiken utvecklas. Vi har tidigare beskrivit specifika kommunikativa proteiner i samband med bakteriellt medvetande. Det har upptäckts att även DNA är omgivet av proteiner som transfererar ämnen till DNAsekvenserna och därmed gör ett urval som lyfter fram eller bak olika avsnitt av vårt arv. I denna inre kommunikation är såväl tankar, känslor och ämnesomsättning direkt involverade. Vi ärver således inte bara ett blankt universalgenom utan en hel del personlighet. Det vi som personligheter disponerar i vårt inre som livserfarenheter, ärvs ned som ett urval av aktiva informations-sekvenser, eller kanske man kan säga erfaren-hetsmodifierat DNA.
Beställ boken och läs mer. Boken söker ett förlag för nästa upplaga. Den lilla första provupplagan säljs för 149kr på eget förlag.
mail: kai@greenfoot.se
MVH kai vogt westling
EM effektiva mikroorganismer
Greenfoot HB
Knabbvägen 21 82042 Korskrogen
tfn 0651-22214 / 070 7129077
www.greenfoot.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar